va rog sa ma ajutati intr-o problema extrem de urgenta.
Exista 13 ha de padure. Exista CF pe padure. Exista 3 proprietari pe CF. Conform legislatiei in vigoare, Ocolul Silvic a dat negatie la oferta mea de vanzare spre dansii a cotei mele indivize de 1/3 din padure. Asrfel ca pot proceda la vanzarea cotei mele de 1/3 unui tert. Am nevoie de acordul celorlalti 2 coindivizari sau pot sa vand cota mea parte de 1/3 , urmand ca ulterior viitorul proprietar sa faca iesirea din indiviziune?
Cota parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata fara acordul celorlalti coindivizari. Numai pentru instrainarea bunului,in integralitate , e necesara respectarea regulii unanimitatii , incidenta in cazul actelor de dispzitie cu privire la un bun proprietate comuna.
Multumesc. Insa puteti sa imi explicati mai...pe limbajul profanului?:"> si daca se poate, care lege reglementeaza abrogarea dreptului de preemptiune a coindivizarilor si neobligativitatea acordului lor in cazul unei vanzari?
Multumesc. Insa fara suparare , inca o data:D:
- pot sa vand cota mea de 1/3 fara acordul celorlalti proprietari?
-trebuie sa le ofer lor prima data terenul spre a-l cumpara?
Va rog sa imi dati si o trimitere spre legea care stipuleaza aceste doua lucruri.
va multumesc mult si daca se poate va rog sa ma ajutati astazi, deoarece miine trebuie sa ii dau un raspuns potentialului cumparator.
Atata timp cat vindeti doar cota dvs. de 1/3 din dreptul de proprietate nu aveti nevoie de acordul cuiva pentru asta.
Aceasta cota parte ideala, abstracta, din dreptul de proprietate va apartine dvs. si nu aveti nevoie de acordul nimanui pentru a vinde ceea ce va apartine.
La fel pot face si ceilalti. Isi pot vinde liber cota ce le apartine fara sa se roage de dvs. pentru asta.
Dar daca ati vrea sa vindeti toata padurea atunci asta nu s-ar putea face decat cu consimtamantul tuturor proprietarilor ei. (pentru ca altminteri ar insemna ca dvs. sa vindeti mai mult decat aveti / si ceea ce nu aveti /si cota celorlalti)
De asemenea, daca ati vrea sa vindeti padure de aici ...pana aici (adica o parte materiala din bun, si nu doar cota dvs. abstracta), atunci asta nu s-ar putea face decat dupa o iesire din indiviziune pentru ca pana la acel moment nu se cunoaste de unde si pana unde se intinde partea (materiala) de padure a fiecaruia dintre dvs. (deocamdata aveti doar o cota ideala de 1/3 din ea ...adica 1/3 din fiecare fir de iarba si de frunza).
Numai statul mai are (prev in Codul Silvic, art 45 alin 5) un drept de preemtiune asupra padurilor care constituie enclave in fondul forestier proprietate publica a statului.
Deci, nu aveti de ce sa le oferiti celorlalti spre cumparare partea dvs. O puteti vinde liber, urmand ca cel care cumpara sa faca el iesirea din indiviziune ca sa afle de unde si pana unde se intinde partea lui de padure (daca nu prefera sa ramana pe mai departe in indiviziune).
Nu pentru orice problema se poate indica un text de lege in care sa poata fi citit negru pe alb raspunsul cautat.
Pentru a intelege de ce stau lucrurile asa cum le-am scris eu mai sus (zic eu destul de romaneste) se incepe cu art 480 c. civ si se continua cu studiul unor tatate deloc subtirele. (iar de terminat ... noi nu vom termina vreodata studiul)
.
Vanzare mostenire
rmaria
Buna ziua,
as dori sa stiu in cazul in care sunt doi mostenitori, iar unul din ei vrea sa-si vanda partea de mostenire, acest lucru e posibil ... (vezi toată discuția)